četvrtak, 17. studenoga 2022.

"Fragmenti sjećanja ničijeg djeteta"

79

Ljetni praznici 1996. 15 godina i 10 mjeseci.

Marta je s odličnim uspjehom završila 2. razred. Njeni baka i djed su "ponosni" na njen uspjeh. 

Dolazi k njima, a oni je pitaju bi li željela otputovati na otok. Muž broj 2 se vratio iz Srbije i poziva Martu da dođe k njemu na par dana. Marta odmah pristaje. Veseli se vidjeti sve svoje prijatelje, veseli se vidjeti i svog bivšeg očuha.

Kada dođe k njemu on se prema njoj ponaša kao prema vlastitoj kćeri. Daje joj đeparac, vozi ju u grad navečer i dolazi po nju, kuha joj najfinija jela, brine se za nju. Odvodi ju u trgovinu s odjećom i kupuje joj tenisice, haljine, majice. Marta se ne osjeća nelagodno, blizak joj je taj čovjek. 

Posjećuje svoje stare prijatelje, svi se vesele. U prvi mah nitko ne prepoznaje Martu. U ove 3 godine što je nije bilo Marta više ne podsjeća na "globus, tikvu i bundevu". Marta je lijepa.

Nakon nekoliko dana Marta sjedi na terasi njegove ogromne kuće, čita knjigu.
Njen bivši očuh počinje razgovor o ženi koja je Martu rodila. Marta ne želi razgovarati o njoj. Očuh izvlači šture odgovore koje Marta daje. Na kraju se on razbjesni i psuje. Marta se prestraši. Shvaća da ju je doveo k sebi samo da bi doznao nešto o ženi koja ju je rodila. Stvari koje se tiču nje, alkohola, imovinskih pitanja.

Marta osjeća kao da je izdala ženu koja ju je rodila. Kao da ju je prodala za sve ono što joj je taj čovjek kupovao. Kao da je sebe samu prodala.

Peče ju savjest.

Jedva čeka otići baki i djedu.

Krivnja ju guši.Nema komentara:

Objavi komentar

"Fragmenti sjećanja ničijeg djeteta" 90 Zadnji razred srednje škole. 1998.godina. 17 godina i ...mjeseci. Na satu razrednika djeca...