četvrtak, 17. studenoga 2022.

"Fragmenti sjećanja ničijeg djeteta"

78

1996.godina. 15 godina i ...mjeseci.

Marti je u domu prekrasno. 

Hrana, voda, grijanje, posteljina koja se redovito mijenja. Posuđuje odjeću od drugih cura, sve međusobno pomažu jedna drugoj.

Ima Klaru, ima Tihanu.Njih dvije su joj najbolje prijateljice. Tihana malo više. Ona je Zagorka, predivne, duge, crvene ( obojane ), kovrčave kose. Tihana je najženstvenije biće koje je Marta ikada upoznala. Starija je godinu dana od Marte. Njih dvije su "glavne" frajerice u domu. Non stop su na muškom katu, druže se s dečkima, puše, piju, "briju" kako s kim im dođe. Tihana ima svoju nepreboljenu ljubav, a Marta ima nepreboljenog Darija, ali to ih ne spriječava da se tu i tamo malo ljube s ostalim dečkima. Nema sexa. Marta je sebe "posvetila" Dariu i to ne želi okaljati. A on se javlja periodično tako da Marta s njime nikako ne moćže raskrstiti.

U domu je veselo i zanimljivo, posebno vikendom kada većina djece odlazi svojim kućama, a Tihana se, kao ni Marta, nema gdje vratiti jer joj je mama u Austriji, a baka s kojom je u Zagorju živjela netom je preminula. Onda su njih 2 carice ženskog kata. A i muškog.

Svaki put kada su praznici, kao npr.proljetni, Tihana ne zna gdje će. Marta skuplja novce za kartu baki i djedu i svaki put se boji da neće uspjeti skupiti za kartu.

Tihana i Marta često žicaju novce i cigarete. Ljude u domu, prolaznike.Dovoljno im je da skupe za jednu kutiju "mekog 160" ili "Yorka" i 2 kave. Onda su u stanju sjediti u obližnjem kafiću satima. Konobari ih vole. Često izostaju iz škole, ali Marta vodi računa o svojim ocjenama. Ne smije si dozvoliti da ju izbace iz doma.

Gdje će onda?
Nema komentara:

Objavi komentar

"Fragmenti sjećanja ničijeg djeteta" 90 Zadnji razred srednje škole. 1998.godina. 17 godina i ...mjeseci. Na satu razrednika djeca...