srijeda, 21. rujna 2022.

 "Fragmenti sjećanja ničijeg djeteta"

18

Dijete. "Ono". 12 godina.

Pojedina djeca izbjegavaju dijete. Žao im je, da, vidi se u njihovim pogledima. Ali, boje se da je "ludilo" žene koja je dijete rodila nekako zarazno. Nasljedno. Ili što već. Zapravo, njihovi roditelji se boje. 

Pogledi govore više od riječi.

Dijete ide u disco - club. Jednom je već bilo, sa ženom, na dječjoj matineji, prije godinu ili dvije dana. Tada se žena nije dala kući. Zapila se na šanku s nekim muškarcem i nikako otići. Dijete je molilo i kumilo da ide kući. Sutradan je imalo školu.

No, da, sada dijete samo ide u disco. Mali je to otok, svatko svakog zna i žena pušta dijete da s prijateljicom pješači 3 i pol kilometra kroz šumu do disco - cluba. 

Jednu večer dijete dolazi po svoju najbolju prijateljicu, par godina stariju od djeteta, da zajedno idu u disco. Prijateljičina majka otvara vrata i govori djetetu:

"Ona je već otišla. Sa SVOJIM prijateljima primjerenima NJENOJ dobi. I ti sebi trebaš naći nove prijatelje. Jednostavno se više ne uklapaš s mojom kćeri."

Sažalni pogled u očima te žene u potpunom neskladu s oštrinom njenih riječi i zalupljenim vratima pred nosom. 

Diejte odlazi samo u disco. Pješači samo, drži se obale mora s lijeve strane dok mu je šuma s desne strane. Sretno stiže u disco, a natrag se vraća s hrpicom druge djece.

Zakasnilo je kući pola sata, ali ionako nije važno, misli u sebi. Žena nikada ne gleda na sat i ne mjeri djetetu vrijeme. Nikada ju nije briga. 

No, ovaj put, žena stoji u mraku, puši cigaretu, sama je. "Bakrenog" nema s njom. Često prekidaju. 

"Zakasnilo si kući. Pola 3 je ujutro. Trebalo si doći u 2. Znaš li koliko sam brinula?" - govori sjetnim tonom.

Dijete bi joj najradije reklo da ne zna. Jer - ne zna. Čudi se da mu govori takve riječi. Dijete već zna što znači riječ "floskula" jer guta knjige kao slatkiše. Dijete ne osjeća brigu u njenom glasu. 

Žena nastavlja u mraku gledati kroz prozor.

Dijete odlazi spavati.
Nema komentara:

Objavi komentar

Početak i kraj Ciklus života Rađanje i umiranje I ništa novo Kovitlac emocija Vihorom sjeverozapadnjaka razbarušen U lokvama jesenjih kiša U...