nedjelja, 18. rujna 2022.

"Fragmenti sjećanja ničijeg djeteta"

13

Dijete. "Ono". 11 godina.

Na satu tjelesnog, pri preskaknju kozlića, dijete lomi ruku. Bol je užasna. Dijete osjeća kako mu bol pulsira u potiljku. Najradije bi se onesvijestilo. Nastavnica tjelesnog zove na telefon ženu koja je dijete rodila. Govori ženi da nije to ništa, da se dijete samo prestrašilo.

U bolnici na otoku dijete ide na operaciju. Pukle su obje podlaktične kosti. Nakon operacije mora u Rijeku. Hitno. Jednu kost su uspjeli namjestiti, ali druga im je "pobjegla". Djetetu je jako loše nakon opće anestezije. Povraća, mučno mu je. Govori ženi koja ga je rodila da iziđe van iz sobe. Da mu se povraća od njezina glasa.

Dijete nosi gips od šake do nadlaktice 6 tjedana. Ne može pisati pa mu susjeda i prijateljica iz razreda prepisuje školske i domaće zadatke. 

Nakon što prođe 6 tjedana i dijete skine gips, dovodi kući malu mačkicu koju je pronašlo na cesti. Kada dijete dobije prvu crvenu fleku na ruci koju je slomilo, ne obazire se. Kupa se u moru i odjednom, crvenih flekica je puno tijelo. Mačkica je šugava i prenijela je šugu na dijete. 

Dijete ne smije na sunce ni u more slijedećih 6 tjedana. Postoji opasnost od gubitka kose ako šuga zahvati tjeme.

Ljetni su praznici. Kod bake i djeda ne putuje dok ne prođe šuga. Sjedi u stanu cijele dane. Samo. 

Otkriva čari knjiga iz ženine skromne biblioteke. 

Prva na popisu je "Leonela". Ta knjiga označava djetetovo zaljubljivanje u svijet pisane riječi. 

Leonela nema majku. Živi sa strašnim ocem, grubim i naprasitim negdje u Veneciji. Usprkos svemu, Leonela je hrabra, odvažna, osjećajna. I nepokolebljiva.

Leonelu njen život nije slomio.

Neće ni dijete njegov.
Nema komentara:

Objavi komentar

Početak i kraj Ciklus života Rađanje i umiranje I ništa novo Kovitlac emocija Vihorom sjeverozapadnjaka razbarušen U lokvama jesenjih kiša U...