nedjelja, 22. studenoga 2020.

Hej ljudi :)

Danas ću malo podrobnije razraditi temu ovisnosti o šećeru. Da, znam da zvuči blesavo, ali ovisnost o šećeru stvarno postoji i toliko je suptilna i podmukla da čovjek uopće ne primjećuje da je ovisnik dok ne pokuša iz prehrane izbaciti upravo - šećer.

"Ovisnost o šećeru je suptilna i podmukla ovisnost koja se postiže gotovo nezapaženo. Nesvjesno se konzumira kroz procesiranu hranu dok uzimamo naizgled bezazlene obroke. Šećer je posvuda…

Šećer je nevjerojatno zarazan. Profesor Hoebel sa Sveučilišta Princeton i njegov istraživački tim je utvrdio da “šećer stimulira receptore za aktiviranje istih puteva koje stimuliraju i droge, poput heroina ili morfija.”

Šećer djeluje kao pogrešno navođen antidepresiv. Ona podiže razinu serotonina u mozgu, podižući raspoloženje i ublažavajući depresiju. No, to također izaziva niz problema povezanih sa šećerom u krvi – povećava potrebu za unos još obilnijih količina ove granulirane droge. Odvikavanje uključuje depresiju, razdražljivost, glavobolju, nemir i nervozu. Bolni simptomi se mogu smanjiti, ako ne i potpuno eliminirati, s malo znanja i planom za ozdravljenje.

Dijetalni način života i emocionalna podrška je potrebna kako bi razbili ovisnost o šećeru i uspostavili zdravu budućnost. Naravno, prvi korak u kroćenju ove ovisnosti je suzdržavanje od konzumacije rafiniranog šećera. Smanjenje soli i mliječnih proizvoda je također važno jer oboje uzrokuju želju za slatkišima. Konzumiranje male količine proteina svakih nekoliko sati također smiruje žudnju. Osim toga, čaj od komorača, anisa i sladića je prirodno sladak i stabilizira razinu šećera u krvi. 

Njega jetre, bubrega i adrenalne žlijezde je od vitalnog značaja za suzbijanje šećerne navike. Jabuke, artičoke, repa, čičkov korijen, daikon rotkvica, zeleno lisnato povrće i slatki krumpir su dobar izbor za čišćenje jetre. Crna soja hrani bubrege, dok minerali u tragovima pronađeni u morskom povrću održavaju endokrini sustav. Kako bi se dodatno potakla udobna detoksikacija, sukladan životni stil je od esencijalne važnosti.

Louise Hay, autorica knjige “Heal Your Body”, vjeruje da su ovisnosti ukorijenjene u “bijegu od sebe” i straha. Pozitivne afirmacije, molitve i vizualizacije doprinose temelju samoljublja i ravnoteže. Terapija umjetnošću gradi samopouzdanje, a disanje smanjuje stres. Tjelesne vježbe podižu raspoloženje podizanjem endorfina i enkefalina. Specifična poze joge kao što su riba, plug, stoj na ramenima i lokust pomažu u čišćenju jetre – što je ključni aspekt liječenja bilo koje ovisnosti. Vođenje dnevnika prehrane, usporavanje stresnog životnog tempa i uživanje u prirodnoj slatkoći hrane također donose ravnotežu.

Borba protiv ovisnosti o šećeru je trud vrijedan ulaganja. Brigitte Mars, autorica knjige “Addiction Free Naturally”, primjećuje: “Osjećat ćete se energiziranije, svjesnije i zdravije, i više nećete patiti od žudnje za šećerom. Unos manje količine šećera će poboljšati vaše fizičko i emocionalno zdravlje i što je bolje stanje vašeg tijela i uma… to ćete žuditi za manje šećera. ”"
Evo što nam sve radi šećer: Kako se odviknuti? (atma.hr) )

Simptomi detoxa za svakog čovjeka su različiti. Ne, neću lagati i reći da je detox lagan, jer - nije. Puno je preispitivanja i sumnji, trenutaka slabosti kad se čovjek pita je li vrijedno ovolikog truda.

Ali odgovor je samo jedan - VRIJEDNO JE! 
Vi ste vrijedni.
Vaše zdravlje je vrijedno.
Vaš je život - VRIJEDAN!

Odjedno ćete imati 40, 50 ili 60 godna, visok šećer, kolesterol, probleme sa kožom, spavanjem, energijom, milijun "sitnih" problema koji vas sprečavaju da živit eživot punim plućima umjesto da ga zaista živite.

Na Rapid recovery programu naglasak je na zelenom lisnatom povrću: kelju, blitvi, kupusu, salati, zatim brokuli, karfiolu, poriluku, znači - svom povrću koje se jede sirovo. A jede se gotovo sve. Broj smoothieja dnevno i količina NISU ograničeni. JEdete odn. pijete koliko možete i kad god možete. Zeleno lisnato povrće umanjuje žudnju za šećerom i daje tijelu potrebnu i kvalitetnu energiju. Samo ga ubacite u blender, dodate sjemenke lana ili chie, vode po želji i popravite mu okus nekim voćem i - miksate do željene konzistencije. TAko pripremljen smoothie je cjelovit obrok koji je potreban našem organizmu.

Idealno bi bilo popiti oko 2l smoothieja dnevno. Kažem idealno, ali nemojte sebe forsirati na nešto, ako ne ide. Krenite polako. Uvrstite smoothie za doručak i eventualan poslijepodnevni međuobrok. S vremenom zamijenite i večeru smoothijem, a ručak velikom zdjelom salate po izboru. Ja natrpam svega u svoje salate. Ribajte, gulite, sjecklajte i - žvačite! Jako je važno svu sirovu hranu temeljito prožvakati da ne bi dolazilo do napuhnutosti ili žgaravice. 

Za danas toliko.


Nema komentara:

Objavi komentar

 Nije još puno ostalo 2 cigarete i deci bijelog vina na dnu boce 1 tramvajska karta i rukavice kojima su se rašili šavovi Nema to veze Otvar...