ponedjeljak, 4. svibnja 2020.

AUTOIMUNI PALEO PROTOKOL - RESET - DAY 1


Bok!

Ja sam Maja.
Dijagnoza - Diskoidni eritemski lupus ( suspect. SEL ) ( 2018. ), Reynaudov sindrom ( od 2003., dijagnosticiran 2018. ), pozitivni centromeri na lok. sklerodermiju ( 2018. ), alopecija ( 2016. )... Plus minus desno oko - proteza od 2001.godine.
Preživljena sepsa s 25 godina i napadaj slijepog crijeva 2006.
Rodila curetinu - 2010. prirodnim putem. Kao što je prirodnim putem i napravljena.
Ne primam terapiju, osim lokalno kortiće, što će reći, ako se pojavi kakva lezija, mažem ju kortikosteroidnom kremom. 
Jedan od razloga je to što sam monokularna ( osoba s jednim okom u funkciji ), a većini terapija moguće nuspojave su - oštećenje vida,pojava glaukoma itd. vezano za oči. 
Pa, otkako sam dobila dijagnozu, u 06.mj.2018. kada mi je lice, pod utjecajem sunca, bilo prekriveno lezijama, prvo što sam napravila jest - izbacila gluten. Naravno, čitala sam knjige:
- Istine i laži o hrani - Anita Šupe
- Medicinski medij - Anthony William
- Crijeva sa šarmom - Giulia Enders
...
Znači, eliminirala sam gluten, šećere, industrijsku hranu i konzervanse. Dalje, nakon 24 godine aktivnog pušačkog staža - prestala sam pušiti.
Ako ovo čitate, ne moram vam posebno objašnjavati o štetnom utjecaju glutena na naša criejva i kako je upravo gluten krivac za propusnost crijeva, u kojemu se, btw, odvija čak 90% našeg imuniteta i zato se crijeva nazivaju još i - drugi mozak. Propusnost crijeva dovodi do zbunjivanja i obrnutog djelovanja imuniteta koji se, u slučaju AI bolesti, okreće protiv onoga koga bi, zapravo, trebao štititi.
Nakon što sam 8 mjeseci bila na toj svojoj prehrani i situacija se zaista popravila, odlučila sam se, u 04.mj. 2019., isprobati AIP - Autoimuni Paleo Protokol.
Zalijepiti ću link i slike s kojima sam ja počela i gdje se nalaze odgovori na sva početna pitanja.Nakon što sam na AIP-u provela gotovo 6 mj., do 10.mj.2019., počela sam prelaziti na Paleo, ali, uprskala sam jer nisam slušala svoje tijelo, nego sam nekontrolirano unosila nove namirnice i na koncu je to rezultiralo bolovima u zglobovima i urtikarijom po licu. 
Nakon što sam ove godine već nekoliko puta pokušavala ponovno očistiti svoja crijeva AIP-om, nažalost, em me COVID-19 unazadio, odnosno, globalna pandemija straha i panike, zatim potres koji smo mi doma doživjeli iz prve ruke em smrtni slučaj u obitelji, danas, 04. svibnja 2020. napisala sam u dnevnik koje CILJEVE imam u svom životu. Za dalje, mislim.
1. CILJ - držati Lupus u remisiji
2. CILJ - držati se bez terapije
Danas imam skoro 40 godina, 1,76cm i 60,7kg. 
S obzirom na eksploziju AI bolesti u posljednjih 50 godina i na cijelu enigmu istih, barem pred modernom medicinom, osobno smatram kako je odgovornost na meni. Ili ću se dovesti u red, kao i prošle godine, ili - neću... A ovo potonje ima puno gore posljedice od izbacivanja mnogog smeća iz svoje prehrane.
Autoimuni paleo protokol je dijeta za iscjeljivanje crijeva. Nije trajan način prehrane. Minimalno se preporučuje držati 42 dana, a maksimalno 2 godine. Nakon toga slijedi faza reintrodukcije, odn. postepenog uvođenja namirnica koje su bile zabranjene na protokolu.
Možda napipem knjigu o svom putovanju. 
Za sada - ovako...

Moj dan započinje DORUČKOM koji je svaki dan isti:
- 1/2 limuna + 1/2 žličice kurkume
- čaša mlake vode
- zeleni smoothie - blitva, kelj, špinat, đumbir, banana, maline, aronija, voda - cca 2 čaše 8 0,6dcl )
- 2 šalice zelenog čaja

RUČAK:
- 1/2 šalice temeljca od kostiju ( sol + kurkuma )
- 2 sv. šnicla na poriluku i mladom zelju sa šampinjonima
- zelena salata ( sol, jabučni ocat - bez sulfita, maslinovo ulje )

VEČERA:
- zeleni smoothie od doručka 
( inače večeram konkretnije jelo, ali danas ću, iz razloga čišćenja organizma, pojesti samo smoothie )

Važno je unositi dovoljno tekućine i to isključivo vodu ili biljne čajeve.
Kako kava nije dozvoljena na AIP-u ja osobno pijem između 3 i 4 šalice zelenog čaja dnevno, oko 2 litre vode i još koju šalicu čaja ili od koprive ili kamilice ili neke mješavine po volji. Inače čajeve kupujem kod Subana, vrlo su kvalitetni i povoljni.

Ako namjeravate pratiti moj put na Autoimunom protokolu, biti će mi izuzetno drago znati da nisam sama.
Hrana jest lijek.
Zaista.
I mi ne živimo samo da bi jeli, nego jedemo da bi živjeli.

Nema komentara:

Objavi komentar

 Nije još puno ostalo 2 cigarete i deci bijelog vina na dnu boce 1 tramvajska karta i rukavice kojima su se rašili šavovi Nema to veze Otvar...