srijeda, 12. lipnja 2019.

Moja pok. baba Kaja uvijek je bila prvo - dama. I kada je polu-pokretna većinu svog vremena provodila ležeći, dede je umjesto nje čekao red na frizuru kod tete Vesne i Marine. Pa kad bi one natapirale njenu kosu to bi onda stajalo do idućeg mjeseca i dedine penzije.
Heklala je moja pok. baka najljepše tabletiće i stolnjake koji se onda nisu smjeli dirati. Kako bi se stavili na kauč ( za ukras ) jao si ga onome tko bi se na njih naslonio pa ih, nedaj Bože, zgužvao. 
Kod moje bake uvijek su se svi morali izuvati u hodniku, nije se smjelo pušiti ( dedi je smetalo ), ručak je bio u pola 12 i nakon toga svi su morali spavati do najmanje 14h. Na Banju se išlo iza 15h i vraćalo u 18h, taman na Santa Barbaru. Kaja je za svaki iskorak u ponašanju prijetila pojavom muškog spolovila:
"Ne skači u more na glavu - narast' će ti miš!"
"Ne pljuj - narast' će ti miš!"
"Ne psuj - narast' će ti miš!"
Tako sam ja svaki put kad bih poskrivečki skočila u more na glavu, trčala u kabine i gledala da li mi je narastao "miš" 😂😂😂 ( a bila sam, zapravo, inteligentno dijete 😎 ).
Moja pok. baka Kaja nije njegovala društvene odnose niti ikakve konvencije. Ona je bila svijet za sebe. Taj stan od 60-ak m/2 i dede u njemu za nju su bili sav svijet.
Kada bi baka pekla lignje koje je dede na Mađarskoj ulovio na šuštavicu, sva su se vrata u stanu zatvarala da se ne bi zasmrdili jastuci, zavjese i - tabletići.
Kaja je non - stop brinula samo da nisam gladna, žedna, da mi nije ledeno i u pol noći zvala Hitnu zbog mojih gnojnih angina. Pa se dizala u točno vrijeme da bih popila antibiotik.
Kada sam bila malo veća, ratovale smo oko izlazaka, odn. dolazaka kući:
"Majo, 4 sata su ujutro!!!Samo kurbe dolaze u 4!!!"
"Majo, 3 su sata ujutro!!! Samo kurve dolaze u 3!!!"
"Majo, ponoć je!!! Samo kurbe dolaze u ponoć!!!"
Jednom sam prilikom brisala prašinu s njenog 2 metarskog fikusa. Pogledavala me ispod oka pa kroz zube istisnula:
"Majo, radije se ti prevali nego da mi se prevali taj fikus!"
Svega se moja pok.baka mogla odreći osim cigareta. Zajedno smo stajale na lođi, okrenute prema Krku, i pušile. Ona svojih "pol fuka", a ja cijelu. Obavezno bi otišla isprati usta i pojesti mentol - da dedi ne smrdi.
Moja pok. baka Kaja nije se ni sa kim družila. Ni s njom se nisu baš družili. Njene prohtjeve i kriterije bilo je nemoguće i zamorno zadovoljavati. Vjerujem da sam svojevrsnu mizantropiju nasljedila od nje. I još mnogošta ( pitajte moje goste 😎😎 ).

Nema komentara:

Objavi komentar

 Nije još puno ostalo 2 cigarete i deci bijelog vina na dnu boce 1 tramvajska karta i rukavice kojima su se rašili šavovi Nema to veze Otvar...